Lidija Grozdanic

Henning Larsen Architects' New Umeå Art Museum in Sweden is Bathed in Cool Nordic Light

by , 12/14/12
filed under: Architecture, gallery


Umeå Art Museum, Umeå University, Henning Larsen Architects, Swedish architecture, museum design, daylit spaces, exhibition spaces, museum building, university campus design

The museum comprises three vertically stacked exhibition halls, with the total gross floor area of 3,500 square meters (37,674 square feet). The large halls are supported by four legs that create a narrow gap around the exhibition rooms and towards the facades. This niche lets the sunlight into the interior, mixing cool Nordic light with warm artificial one. Apart from providing additional lighting, the niches also act as small contemplation areas for the artists. At the top floors these gaps transform into a kind of lookout area, providing stunning views of the Ume River and the surrounding landscape.

The structural function of the four supporting legs extends to facilitate all vertical movement: elevators, pipes and ventilation ducts. First three floors comprise the entrance and foyer areas, accompanied with a museum shop, a children’s workshop and an auditorium. These spaces are connected by a partly triple-high room.

+ Henning Larsen Architects

Photo Credit: Åke E:son Lindman

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home