Gallery: High Performance Housing Complex for Parisian Students is Wove...

 
Students living in Paris now have access to a residential development with high environmental performance. Located nearby a redevelopment project of former railway yards, the student residence was designed by LAN Architecture and completed in February of 2011 to provide housing for 143 students. Set in a diverse district populated by residential buildings, factories and workshops, the student housing building is designed to blend into the mix with appropriately sized heights and lots of open courtyard space for students. Additionally, the building has a tight and highly insulated envelope to reduce energy use, and complies with the “Habitat and Environment” label’s VHEP specifications.

The project is composed of multiple buildings of varying heights, surrounding a central courtyard. Each apartment is roughly 18 sq meters each with a view into the courtyard to induce a calming effect. The heights of the buildings on the street match the surrounding buildings, fitting within the urban context, while the buildings on the interior are lower in height and match the back neighbors. The street facing facade is covered in black slate brick, while the interior is covered in larch planking with folding louvered shutters in front of the windows and balconies.

A central courtyard and bike parking area provides additional space to all of the residents and encourages community and gathering. The courtyard also acts as a green lung for the development and pulls in additional daylighting to each apartment. Materials were chosen for their durability as well as their aesthetics. Each room comes equipped with a bathroom, a small kitchen, sleeping area and desk.

The project attained higher energy performance largely due to the treatment of the envelope, use of solar power for heating and natural ventilation. Not only was reduced energy use a goal, but was a key point in creating a comfort interior environment for the student residents. The concrete structure is insulated with 12 cm of mineral wool, the brick or wood cladding and double glazed windows, allowing the building to retain heat inside during the winter and reject heat during the summer.

+ LAN Architecture

Images ©Julien Lanoo/LAN Architecture

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


1 Comment

  1. Elida August 22, 2011 at 10:58 pm

    Well mcdaaaima nuts, how about that.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home