Andrew Michler

'Mountain Band-Aid' Transforms Strip-Mined Mountainside Into a Vertical Eco Village

by , 03/06/12

vertical village, rain water catchment, evolo 2012, green skyscraper, mountainside, eVolo 2012 skyscraper competition, land reclimation

Mountain Band-Aid is a plan for a sustainable city designed to help mitigate mining damage in southern China while providing a place for local inhabitants to repopulate the countryside. From a distance, the vertical village looks like a graft of humanity onto the countryside – it reclaims the industrial scars created by past generations so that future generations can return to a lifestyle integrated with their surroundings. The project was recently awarded second place in eVolo’s 2012 Skyscraper Competition.

vertical village, rain water catchment, evolo 2012, green skyscraper, mountainside, eVolo 2012 skyscraper competition, land reclimation

Designers Yiting Shen, Nanjue Wang, Ji Xia, Zihan Wang show great sensitivity to place with their Mountain Band-Aid proposal. The industrialization of southern China has displaced many of the region’s original inhabitants, and adding to the devastating change is a landscape which has been torn up for mineral wealth.

The team’s proposal takes the “traditional Chinese Southern building style known as Chuan Dou” and applies it vertically to the stripped face of the mountain. Large beams sunk into the mountainside support a lattice and platforms which hold the residences and workspaces, creating an ‘inner layer’ and an ‘outer layer’. The unique spaces created by the mountain-straddling skyscraper emulate a traditional Hmong mountain village, giving residents an opportunity to return to a life they have lived for centuries.

The traditionally-sized living and working arrangements are set on the ‘outer layer’, creating a village complete with vertical rice patties. The ‘inner layer’ holds community spaces and interfaces with the mountain. An irrigation system based on rainwater catchment and grey water reclamation feeds plants reestablished on the mountainside. We are not sure how the plants receive sunlight, but bear with us. Vertical escalators move residents quickly up and down the face of the skyscraper village, and an inner path links all the levels for a more relaxed stroll through the 21st-century neighborhood.

+ Mountain Band-Aid

+ eVolo’s 2012 Skyscraper Competition

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. spylantweet March 7, 2012 at 2:47 pm

    Two thumbs up for a fresh and thoughtful look at dealing with what is and turning waste into flourishing. Will it actually work in application? Maybe, or maybe not. What’s important is we have the new IDEAS applied in unique ways for peer groups to work on and expand. It also doesn’t imply we turn a blind eye to the mineral industry’s rape of the land.

  2. hillbillet March 6, 2012 at 5:30 am

    Bandaids come off. So will these quick-fixes that try to hide the rape of the earth for profit. The next monsoon will find these under the mud at the foot of the mountains.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >