Gallery: Subterranean Atomic Shelter Transformed into a Cool and Cavern...

 
But some of it had to be cleared to make room for the servers and other equipment

This is definitely one of the most interesting examples of creative re-use that we’ve ever seen. AF-L (A) wanted to treat the rock as a living organism to which the humans had to adjust. They achieved this in part by wrapping circular offices in glass so that there is very little visual distinction between the office and the rock outside. In other cases, they had to clear out some of the rock in order to install the internet provider’s servers and other equipment. A long tunnel permits daylighting from outside, which is then buttressed with small spotlights illuminating select areas. And finally, loads of plants and shrubbery not only improve the subterranean air quality, but must also help the employees feel less claustrophrobic working so far below ground.

+ AF-L (A)

Via Architizer

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. Lulita_78 July 3, 2012 at 4:26 pm

    Great!

  2. BsBox September 5, 2011 at 1:36 am

    A few things about this article.

    1) This place opened for operation 3 years ago.
    2) It’s is actually a data center used by the internet service provider ‘Bahnhof’.
    3) The whole “underground building” is called Pionen.
    4) It is noted for hosting much of Wikileak’s content.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >