Belgium, workshop, l’escaut, atelier, skylight, natural light, larch, wood workshop, green roof, l’escaut architecture, glass sliding doors, raw concrete, sunken architecture, wooden office, office, tiny office, tiny building, white concrete, prairie grass

To preserve the leafy environment of the backyard, l’escaut partially buried the 323-square-foot atelier underground and covered it with a prairie grass roof. White concrete steps lead down to the entrance area, which comprises sloped walls, a concrete bench, and a carpet-like patch of lawn punctuated by rectangular concrete elements. In contrast to the raw concrete, the building is wrapped in vertical strips of larch, which will weather over time to match the patina on the main house facade.

Related: WSD Architecture’s Tiny Writer’s Studio is a Glowing Fairy-tale Haven in London

The cozy and minimalist interior is covered in wood panels that reflect the natural light that pours through the skylight and glazed entrance. Shelves for knickknacks and plants give the client the opportunity to add homey touches to the space. A large working desk is located at the center of the workshop and a small wood-burning stove keeps the space warm during winter. The project was completed in 2014 for approximately $93,600 USD.

+ l’escaut