One of the biggest railway terminals in China recently received an extensive renovation that shelters the main entrance with a beautiful “canopy of light.” The Architectural design and Research Institute of SCUT renovated the landmark Guangzhou East Railway Station by installing artificial landscape elements, repairing the public spaces, and introducing a series of amenities that meet the requirements of a modern railway station.

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

The station was constructed in the mid 1990s, and it suffered from poorly organized of circulation and ventilation routes. Guangzhou won the bid to host the 2010 Asian Games, which provided it with the opportunity to upgrade the station and convert it into the valuable public space it’s supposed to be.

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

Related: Renovated Paris Rail Station Will House 1000 Start-Ups!

The architects cut several openings into the floor to allow natural light to filter inside. They moved the main entrance from the ground floor to the upper level and created a curved glass canopy that protects pedestrians from excessive sunlight and rain. All the metal elements are modular, and they were prefabricated in local factories and installed on site.

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

A recent renovation round, executed six years after the Asian Games, introduced smaller elements like a loop-shaped kiosk, translucent curtains beneath the roof and other public amenities.

+ Architectural design and Research Institute of SCUT

Photos by Liky Lam

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture

Guangzhou East Railway Station, railway terminal, train station, green renovation, Guangzhou, Architectural design and Research Institute of SCUT, canopy, natural light, glass roof, prefab, modular, green architecture