In Tokyo, a new office tower stands out from the concrete jungle with its embrace of nature. Designed by prolific Japanese design studio nendo in the centrally located Kojimachi neighborhood, the Kojimachi Terrace is an 11-story high-rise wrapped in a grid-like, timber-faced facade that’s complemented with a bright interior dressed in a warm palette of wood, raw stone and bronze-colored stainless steel. A “Sky Forest” — a three-story, open-air garden — punctuates the building’s top floors and provides employees with a “nature-like hideaway” in the heart of Tokyo.

black building with timber grid facade seen from the street

Sheathed in a glass skin, the Kojimachi Terrace still manages to achieve a human scale thanks to its second covering, a grid of timber-clad elements that continues from the exterior to the interior. The grid’s seemingly sporadic pattern helps hide the safety rails and pillars that are required to support window construction and are disguised with wooden finishes to blend in with the grid.

black building with timber grid facade lit from within at night

view up toward trees inside a building

Further softening the building’s appearance are the plant-filled balconies placed on six out of the building’s 11 floors. These outdoor terraces can also be turned into private meeting spaces, while the three-story “Sky Forest” at the top of the building offers a more immersive nature escape open to the sky.

wood-lined room with timber slats in the ceiling

office space with glass-enclosed room

“Typical office buildings are usually built as closed-off blocks with artificial climate control that do not share any real physical connection with their exterior environments. Therefore, in the ‘Kojimachi Terrace’ design, the external elements were taken into account to allow for a more physical experience of the outdoors, like witnessing the changing weather and yearly seasons,” explained the architects, adding that some of the glass panels that clad the facade are operable to allow for natural ventilation.

Related: Cleverly layered compact dirt walls mimic ice cream cakes in this Tokyo patisserie

seating area surrounded by plants

terrace looking over indoor trees

The interior design also references the natural landscape. In addition to the inclusion of raw stone and bronze-colored stainless steel materials, the interiors feature a hand-applied plaster finish on the floors and walls that create a textured and uneven appearance. The woven grid elements from the exterior are also continued into the interior, where they are transformed into lighting fixtures and echoed in the design of the furnishings and carpet patterns.

+ nendo

Photography by Takumi Ota via nendo