When Los Angeles-based design studio 5+design was tapped to create a high-end mall in Wuhan, China, the firm was also given the opportunity to create a publicly accessible green space — an amenity in decline in the city due to rapid development. As a result, the 164,000-square-meter Wuhan North Pavilion supports a lush public rooftop park that’s accessible from the ground level and provides active and passive spaces for children and adults alike. Designed to foster community and an added sense of identity, the park’s seasonal planting palette references Wuhan’s pastoral landscapes and the region’s agricultural past.

stairs leading to a rooftop park

Built to span the entire length of the mall, the rooftop public park features a mix of walkways, recreational spaces and children’s play areas. The landscape design helps define a variety of active and passive spaces, while the plant choices create “an ecological haven.” Greenery is also integrated into the street-level landscape and along the other parts of the architecture to soften the appearance of the building and to give the mall a more human scale.

Related: Studio NAB wants to rehab parking lots into energy-producing urban gardens

red and blue playground
aerial view of walkways and trees on a building

“With Wuhan’s steady decline of green space in the face of rapid development, Wuhan North Pavilion preserves a place to observe and absorb nature that goes beyond the standard use of today’s retail spaces,” the designers explained in a project statement. “The addition of careful planting with variety in scale, openness and intimacy creates a new kind of public space within the city that fosters community and an added sense of identity.”

landscaped walkways on a roof
aerial view of park and green space on top of a mall building

In addition to the rooftop park’s benefits in fighting the urban heat island effect, the Wuhan North Pavilion incorporates energy-saving features such as LED lighting, fans, pumps and chillers. Water usage has been reduced thanks to low-flow urinals and bathroom fixtures fitted with sensors. Low-emitting materials, adhesives, sealants, paints and coatings were also selected to help reduce indoor air pollutants.

+ 5+design

Images via 5+design