Surf’s up for a young couple living in the southwestern France surfing mecca of Soorts-Hossegor. Custom-designed by Paris-based firm Java Architecture, ‘Une Maison Pour Surfer’ serves as a home base for the surf-loving couple and their new baby. Keeping within a tight budget and focusing on minimal impact to the environment, the architects created an elongated home using prefabricated modules.

gabled timber home with transparent front porch

The 1,000-square-foot home was built in collaboration with the homeowners, a young couple who lived in Paris but wanted a vacation home to relax and spend their time on the coast doing what they love — surfing. Their chosen spot was the idyllic area of Soorts-Hossegor, a popular area for water sports.

Related: The Truck Surf Hotel is traveling retreat that hits the best surf spots in Europe and Africa

timber home with transparent front porch

elongated home with surf board resting against the exterior

Located on a hilly landscape surrounded by forest, the welcoming family home has a minimal impact on the natural surroundings. Building on the top of the hill meant that no big trees had to be cut down, and using prefabricated modules allowed the project to have a reduced construction and transportation time, which in return minimized the project’s carbon footprint.

gabled home with transparent front porch

timber home with transparent front porch and gabled roof

Taking on a shed-like appearance, the home is an elongated form with a gabled roof. Clad in thin, dark wood panels, the exterior blends into the surrounding forestscape, virtually camouflaged within the tree canopy. An extra-wide porch serves as the main attraction. Jutting out into the landscape and covered in a corrugated polycarbonate cladding, this space is the most active area for the family. The transparent nature of the structure lets natural light into the home but protects the interior from rain and wind.

living space with seating and kitchen in the background

bedroom with natural wood paneling and striped rug

Although the large porch is the activity center, the interior living space is just as relaxing. Light wooden panels were used to clad the walls and flooring throughout the home. The design scheme uses muted colors and minimal furnishings to create an ultra soothing space that welcomes the family after a long day on the waves.

+ Java Architecture

Via Archdaily

Images via Java Architecture

interior view of the outdoors