The Dovecote-Granary in Portugal is a temple in the trees where people can reconnect with nature and themselves. The simple structure stands on the granite foundation of what was once a 19th-century maize granary. Tiago do Vale Arquitectos took cues from traditional local architecture while reconstructing the rotting building as a place of serenity and contemplation.


Tiago do Vale Arquitectos, Dovecote-Granary, green renovation, Portugal, rural architecture, wooden structure, treehouse

The structure combines three vernacular typologies: granary, dovecote, and drying shed. It is built out of oak wood in the same style as the granaries that stood there for centuries. Sadly, the wood of the granaries had rotted beyond salvage, so the architects documented the existing structure and re-constructed it out of fresh wood. By documenting the original building in its entirety, as well as the building techniques used in its construction, the architects managed to successfully re-create the building stronger than it was originally, while preserving its spirit and giving it new life.

Tiago do Vale Arquitectos, Dovecote-Granary, green renovation, Portugal, rural architecture, wooden structure, treehouse

Related: Salima Naji’s Preservation of Sacred Moroccan Granary Sites Nominated for Aga Khan Award

With farming disappearing from the area, the original function of the structure became obsolete. This prompted its current use as a kind of temple, a calm haven among nature, and a well-known space in the rural Minho region. The architects reconstructed the two granaries on the original foundation to act as the walls of the new building and topped them with a dovecote, while the interior re-creates the traditional drying shed.

+ Tiago do Vale Arquitectos

Via ArchDaily

Photos by João Morgado

Tiago do Vale Arquitectos, Dovecote-Granary, green renovation, Portugal, rural architecture, wooden structure, treehouse

Tiago do Vale Arquitectos, Dovecote-Granary, green renovation, Portugal, rural architecture, wooden structure, treehouse

Tiago do Vale Arquitectos, Dovecote-Granary, green renovation, Portugal, rural architecture, wooden structure, treehouse

Tiago do Vale Arquitectos, Dovecote-Granary, green renovation, Portugal, rural architecture, wooden structure, treehouse