On a remote island above the Arctic Circle, Norwegian architecture firm Stinessen Arkitektur has created the Manshausen Island Resort, an eco-friendly getaway with spectacular views that has also been recently expanded with a new extension. Located on the Steigen Archipelago off the coast of northern Norway, the resort comprises a series of contemporary cabins carefully sited and elevated off the ground to minimize site impact while maximizing individual panoramic views. The new addition, which was completed three years after the resort’s opening in June 2015, includes new cabins and a sauna that was constructed from materials leftover from the first stage of construction.

aluminum cabin beside water

Sandwiched between mountains and sea, Manshausen Island features a dramatic landscape and a harsh climate with long winters and temperamental weather conditions. Despite the short building season, remote location and disagreeable weather conditions, the architects succeeded in developing a low-maintenance and sustainably minded resort with cabins designed in the image of the island’s two main existing structures: the old farm-house and stone quays. Each compact cabin was crafted for minimum impact on the landscape; the resort team plans to make the island self-sufficient by 2020 and all waste is already treated on the island.

Related: A cluster of wooden cabins create a serene weekend retreat in Norway

wood walkway leading to aluminum cabin
two wood chairs in room with glass walls

As with the original cabins at the resort, the new cabins in the extension — dubbed Manshausen 2.0 — have been built from cross-laminated timber, aluminum sheet cladding and custom, full-height glazing that allows for unobstructed views of the landscape. Prefabricated elements were used for “plug and play” installation of the shelters. Each 30-square-meter cabin was designed to be as compact as possible yet can comfortably accommodate up to four to five people and includes a kitchen and plenty of storage space.

aluminum cabin beside water
glass and aluminum cabin lit from within at night

“Although [the new cabins] enjoy much of the same undisturbed sea views, the positioning in the landscape offers a unique approach to the design,” the architects explained. “Wave heights, extreme weather conditions and also future raise in sea level were studied to determine the exact positions of the cabins.”

+ Stinessen Arkitektur

Images by Adrien Giret, Snorre Stinessen, Kjell Ove Storvik