A century-old Edwardian home has been updated with an airy and environmentally-friendly extension in Melbourne, Australia. Commissioned by clients who had recently returned to Melbourne to settle down after years of working and traveling overseas, the renovated dwelling — called the Glide House — was crafted by local architecture firm Ben Callery Architects to serve as a space that would embody the clients’ adventurous spirits. The extension’s butterfly roof adds sculptural flair to the new building, which was also integrated with energy-efficient features and local materials for low environmental impact.

living area

kitchen close up

Working with a $350,000 AUD ($258,321 USD) budget, Ben Callery Architects emphasized flexibility in their redesign and expansion of the Glide House. The existing double-fronted Edwardian was left intact, however, the interior four rooms were reassigned to serve as flex rooms that could be easily adapted into bedrooms, living rooms or even workspaces. Currently, the original structure comprises the master bedroom, two bedrooms and the lounge.

living room

To minimize costs, the laundry, powder room and bathroom were placed in the new extension to avoid plumbing the old Edwardian. The living room, dining area and kitchen are also located in the extension. “Out the back, our clients wanted their own place in the sun,” Ben Callery Architects said. “They noted that in their travels they were often ‘chasing the sun.’ Upon returning home, they wanted a place they could settle in that encapsulated that spirit, but with the permanence of a home.”

kitchen and dining room

Related: A light-filled extension turns an Australian home into an oasis of calm

As a result, the new extension is flooded with natural light yet is protected from unwanted solar gain in summer by the roof’s sweeping eaves. Clerestory windows let in cooling cross breezes and provide glimpses of the tree canopy. Recycled materials are used throughout the home, from the reclaimed timber in the cabinetry to the recycled brick pavers. Locally sourced materials were used wherever possible. Double-glazed windows and highly effective insulation also ensure energy efficiency.

+ Ben Callery Architects

Images by Tatjana Plitt