Located at the top of a mountain in Colombia’s Calandaíma River Valley, Casa Volcanes is a stunning home that promotes indoor-outdoor living and natural materials. Martínez Arquitectura kept the project budget low by choosing local and handmade elements in its redesign.

Continue reading below
Our Featured Videos
brick home surrounded by trees

Eighty percent of the woodwork for the home was reclaimed from demolition deposits in nearby Bogotá. Dark materials are used both for economic value and to highlight the raw sensation of the building’s relationship with its environmental surroundings. The architects chose handmade chircal brick to continue the home’s theme of blending seamlessly into the forest. Its location in Anapoima, just two hours from Bogotá, provides incredible jungle views and serene scenery that are enhanced by the locally sourced building materials.

Related: This Costa Rican treehouse is built entirely out of locally sourced teak wood

long porch of black home surrounded by trees
patio with natural tiles

“Its hot tropical climate is a discovery of sensations and surprises. From time to time, you can feel the extreme humidity of the fog, the torrential rain and the blizzards that scare, as well as the dry periods of high temperatures, which suggest fires,” said Marisol, owner of Casa Volcanes. “The delight of the air and the insatiable sound of cicadas and frogs, of birds and insects inviting you to stay, are always a fundamental part of this marvelous environment.”

large outdoor kitchen with black counters and natural wood pantry doors
white office room with doors open to a covered patio

Originally, the plot had a one-level construction, typical for a home in the Colombian coffee zone. Casa Volcanes, though it revolved around a communal space with picturesque windows surrounded by railings, had rudimentary and barely functional amenities. The owner wanted to keep the magical, organic feel of the place while updating the space to provide a more contemporary functionality.

outdoor kitchen built into a brick patio
long covered patio with natural tiled floors

The kitchen is remodeled with a cobblestone floor, a new opening to the south and more space for social gatherings. The rooms themselves now act as semi-open spaces with mobile doors that allow them to be extended into the gardens. The designers kept the high ceilings and rustic lattices to respect the essence of the house, but painted the exterior a darker shade to create a reduction in thermal sensation and complement the stone rainwater pond. The existing railings are shortened to make their presence less obvious yet still harmonious to the property.

+ Martínez Arquitectura

Photography by Carlos Alberto Martínez Valencia, Jesús Fiallo and Ana María Díaz Parra via Martínez Arquitectura y Fiallo Atelier