The Jesolo Lido Beach Villa is a beachfront, dual-unit building that exudes luxury yet incorporates energy efficiency throughout. Located in the resort area of Jesolo Lido, Italy, the split villa is the passion project by two brothers seeking to provide a beachfront getaway for their young families.

Continue reading below
Our Featured Videos
long pool with cabanas on either side

Like many other places, beachfront property isn’t easy to come by or to afford in this popular Italian area. So when the brothers found it, they jumped on the opportunity. But as it came time for construction, they had to get creative in order to share the limited, 11-meter buildable width of the property without sacrificing the personal space each family desired. To solve the problem, they sourced the expertise of the team at JM Architecture, a firm based out of Milan.

Related: Beachfront hotel in Costa Rica pays tribute to the land and its inhabitants

covered patio with gray furnishings
villa with glass walls and extended roof eaves

The architects began by respecting the wishes of the family to keep both sides of the project equal in size and amenities, creating two separate buildings that share the same symmetrical, two-bedroom two-bathroom layout and are identically furnished. The units share a beachfront, 16-meter, zero-edge swimming pool, and they also feature identical covered, custom-designed aluminum cabanas for poolside lounging with protection from the sun.

small yard and long pool outside white and glass beach villa
white room with gray sofa and wood coffee table

Integral to the overall design is the use of photovoltaic panels integrated into the roof of the cabanas, which grant power to all the electrical heating and cooling systems. Using solar energy enhances other already efficient building elements, such as natural shade provided by existing trees in the white rock entrance to the building. According to the architects, they also considered noise pollution and privacy. “A large portion of the building envelope is cladded with 5 mm full-height gres tiles on a ventilated facade, to provide the necessary privacy to bedrooms and bathrooms,” the firm explained. “The north facade is entirely opaque in order to provide an acoustic boundary from the entry courtyard and the street behind.”

blue chairs on a covered patio
two gray chairs in a cabana beside a pool

With limited above-ground building space, the design took advantage of space underground with a basement level, where the families share a gym, sauna, hot tub, cold plunge pool, additional kitchen and laundry room. Large sunken patios clad with white glass mosaic tiles reflect light and offer natural cooling features in a space that is private to each unit.

+ JM Architecture

Via ArchDaily

Photography by Jacopo Mascheroni via JM Architecture