An old and decayed brick house north of Amsterdam has transformed into a modern solar-powered dwelling that stands out from its neighbors while respecting the local vernacular. Dutch firm Chris Collaris Architects clad the facade and asymmetric gabled roof entirely with blackened pinewood to achieve a minimalist look. Passive solar principles guided the redesign of House MM, which features black solar panels, high-density insulation, recycled materials, double-sealed windows, and an emphasis on natural lighting.

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam

House MM offers a rather limited floor area of 60 square meters, but the redesign of the interior gives it a much more spacious feeling than its brick predecessor. Tall ceilings, white walls, and an abundance of natural light create the illusion of space. Materials salvaged from the old house punctuate the interior, like the repurposed roof tiles and timber flooring seen in the garden and the brick walls found throughout the new home.

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam

Related: Rusting 1950s cargo ship transformed into a stunning modern floating home

Despite its two-story appearance, the home includes three floors thanks to the addition of a mezzanine. “The roof lines were bound to restricted heights. By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases,” wrote the architects. “A house with a high ceiling on every floor level and an extra attic is the result of this design feature. The extra win is a dry walk along the North facade while walking underneath the cantilevering roof part towards the entrance.”

+ Chris Collaris Architects

Via ArchDaily

Images by Tim van de Velde

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam

House MM by Chris Collaris Architects, House MM Amsterdam, Amsterdam green renovation, black solar panels, blackened timber home, minimalist blackened timber architecture, passive solar home Amsterdam