Continue reading below
Our Featured Videos
C.F. Møller, C.F. Møller Architects, C.F. Møller Landscape, Herningsholm Vocational School, school competition, school architecture competition, Denmark, sustainable architecture, green roof, rainwater infiltration, rainwater system, low e windows, flexible learning environment, fiber cement panels, natural daylighting

Located in an existing campus cluster of educational buildings, the approximately 50,000 square foot Herningsholm Vocational School is designed as a standalone structure that brings together three building volumes beneath a sloping green roof. C.F. Møller Landscape, the firm’s in-house landscape architecture division, also created three outdoor learning spaces that include the Plaza, a major gathering space with rainwater infiltration and retention systems; the study garden, a quiet and meditative green space; and a front garden, a semi-public area that can be directly accessed from the ground floor classrooms.

Related: C.F. Møller’s Solar-Powered Wood Skyscraper Wins HSB Stockholm Architecture Competition

To create a flexible learning environment, the interior spaces feature mobile furnishings that can easily transform the size and function of a classroom. The classrooms are centered on a unifying common space that offers typical amenities such as study corners and a student café as well as adjustable furnishings for flexible spatial use. Outside, the building facade comprises massive pre-fabricated fiber cement panels punctuated by large glazed openings for natural daylighting as well as tall bronze-anondized aluminum shutters that add warmth to the composition. The Herningsholm Vocational School is slated for completion in summer 2016.

+ C.F. Møller