This elegant ephemeral pavilion does double duty as a film venue and sculpture that complements the garden grounds of Portugal’s Serralves Museum. Porto-based Diogo Aguiar Studio designed the architectural object, which is made up of curved timber partitions that come together to form two concentric spaces: the main film viewing area and the interstitial space.



Serralves Pavilion by Diogo Aguiar Studio, Serralves Pavilions, Gabriel Abrantes, Gabriel Abrantes film pavilion, temporary film pavilion, temporary timber pavilion, circular pavilion architecture

Serralves Pavilion by Diogo Aguiar Studio, Serralves Pavilions, Gabriel Abrantes, Gabriel Abrantes film pavilion, temporary film pavilion, temporary timber pavilion, circular pavilion architecture

Diogo Aguiar Studio was selected to design the pavilion, which formed one of Serralves Museum’s five temporary structures for the architectural exhibition Live Uncertainty, 32nd Bienal de São Paulo that concluded this Sunday, February 18. Like depA’s pavilion design for Serralves, Diogo Aguiar Studio’s contribution is a minimalist affair and its all-timber cladding complements rather than detracts from the wooded surroundings.

Serralves Pavilion by Diogo Aguiar Studio, Serralves Pavilions, Gabriel Abrantes, Gabriel Abrantes film pavilion, temporary film pavilion, temporary timber pavilion, circular pavilion architecture

Serralves Pavilion by Diogo Aguiar Studio, Serralves Pavilions, Gabriel Abrantes, Gabriel Abrantes film pavilion, temporary film pavilion, temporary timber pavilion, circular pavilion architecture

The pavilion nucleus is a dark space where the film “Os humores artificiais” (2016) by Gabriel Abrantes is shown. The addition of a secondary curved skin helps control the amount of daylight that reaches the interior and adds a sense of mystery: the three openings on the outer facade do not match up with those in the antechamber and force visitors to walk along a mulch pathway. The journey through the pavilion to watch the film thus becomes an experience in itself.

Serralves Pavilion by Diogo Aguiar Studio, Serralves Pavilions, Gabriel Abrantes, Gabriel Abrantes film pavilion, temporary film pavilion, temporary timber pavilion, circular pavilion architecture

Serralves Pavilion by Diogo Aguiar Studio, Serralves Pavilions, Gabriel Abrantes, Gabriel Abrantes film pavilion, temporary film pavilion, temporary timber pavilion, circular pavilion architecture

Related: Mirrored pavilion all but disappears into nature

As the architects put it: “Contributing to the control of natural light in the interior space, the juxtaposition of two façade-plans, curved and parallel, which alternately open double-curved arc spans, guides the visitor to walk through the immersive space of mediation – as an antechamber-path – without revealing the central nucleus – as a space-enclosed – the projection place.”

+ Diogo Aguiar Studio

Via ArchDaily

Images © 2017 Francisco Nogueira Architectural Photography