In central Hungary, Budapest-based architectural studio Benyei Architectural Studio has designed an elegant family home that pairs luxury with restraint to beautiful effect. Fitted with custom designs and high-end finishes, the home’s decor is deliberately pared down for a modern and minimalist look that inspired the project’s name, “Bold, rather than brash.” The result of a close collaboration between architect and client, the residence follows passive house criteria and is equipped with a geothermal system that meets the family’s energy needs.

black and white home with pool

Spread out across two floors and 517 square meters, the “Bold, rather than brash” residence was completed over the course of four years and was mainly built with reinforced concrete for a monolithic appearance. Citing 1930s architecture and mid-century design as inspirations, the architect sought to create a building that would communicate strength and elegance through simplicity. The home also comes with a spacious 1,600-square-meter garden, the enjoyment of which is enhanced by the building’s connected terraces.

Related: Luxury condo in Budapest will bring residents closer to nature

living area with round hanging lights and long gray sectional sofa
white kitchen island facing dark wood dining table

“It was crucial for Benyei’s team to ensure there was a purity to the building and born from that was its cavernous sense of attachment to the land, as though it is a natural part of the surrounding environment as it seems to subtly emerge from it rather than exist within it,” the firm said.

gray bed in gray bedroom with recessed lighting
gray bathroom with white sinks, dark wood counters and recessed lighting

The interior design complements the boxy silhouette of the building yet introduces a wider variety of textures and finishes for character and warmth. The living room wall, for instance, is covered with three-dimensional tiles created by KAZA Concrete that give the room a more tactile feel. Custom-designed pieces abound in the home, from the living room textiles created by textile designer Andrea Hegedűs to the spectacular Manooi crystal chandelier that hangs above the Italian volcanic rock dining table. In addition to the minimalist decor, the home’s sense of grandeur and spaciousness is emphasized with an open-floor layout and large walls of glazing.

+ Benyei Architectural Studio

Photography by Zsolt Batár via Benyei Architectural Studio

outdoor deck with white and gray sofa