London-based architecture practice Studio Weave has filled a greenhouse with tropical plants in London to highlight the reality of climate change. Known as Hothouse, the large-scale installation project is located at International Quarter London, a business development built in a subdivision of Stratford and close to Queen Elizabeth Olympic Park.

Continue reading below
Our Featured Videos
curved greenhouse

The design is inspired by a Victorian glasshouse, and at 7 meters tall, the installation is held up using a galvanized steel frame and cables. The structure provides a controlled environment specifically for cultivating warm-weather plants that are unsuitable to the U.K.’s climate. It is reminiscent of the 20-mile stretch of land across the Lee Valley corridor, which once housed more than 1,300 acres of greenhouse in the 1930s. These greenhouses of the past famously facilitated the production of ornamental flowers and tropical crops like grapes and cucumbers that wouldn’t normally grow in the region.

Related: Student designs inflatable bamboo greenhouses for sustainable farming

rounded white greenhouse
tropical plants inside greenhouse

Poised to be on display for at least a year, the new Hothouse will be expertly regulated to help these same types of plants thrive once again. Working with garden designer Tom Massey, the architects at Studio Weave developed a cultivation plan to include plants from all over the world: guava, orange, squash, chia, avocado, pomegranate, quinoa, mango, sweet potato, lemon, sugarcane, chickpea, loquat and pineapple.

avocados growing on a tree
lemons growing on a tree

It’s not just about growing tropical crops; the Hothouse is also designed to highlight the rapidly changing climate. The project serves as a warning to the idea that, should global warming continue to accelerate as some scientists predict, the U.K.’s climate could potentially become warm enough to grow these tropical plants outside by 2050.

closeup of growing avocados
entrance to a rounded greenhouse

“Amid the strangeness of the COVID era of the last few months, reduced human activity has produced what feels like a profound shift in the environment, progressing a much-needed dialogue that will hopefully translate into sustained action and change,” said Je Ahn, founder of Studio Weave. “We hope this little hot house acts as a continual reminder of our fragile relationship with nature, while allowing us to rediscover the simple and enriching pleasure of looking after beautiful plants.”

+ Studio Weave

Via Dezeen

Images via Studio Weave

curved clear greenhouse lit up at night