There are few things we love more than a gorgeous minimalist design that boasts energy-efficiency features, and Barcelona-based firm, Pepe Gascón Arquitectura, has managed to combine the two beautifully. Located just east of Barcelona, the Elvira&Marcos House is a minimalist, all-white rectangular volume with slender windows, surrounded by a natural landscape of overgrown grass and wildflowers. The home’s minimalist design conceals an extremely tight insulative shell and geothermal energy system to reduce the home’s energy consumption.


white house behind greenery

white house behind greenery

The 2,475 square foot home was built on a lot that was slated for development years ago, before Spain’s economy was hit by the economic crisis. Today, the Elvira & Marcos home is the only residence in the area, adding a touch of mysterious solitude to the gorgeous home design.

white house behind greenery

all white living space with glass dining table

Related: Geothermal-powered Forest House showcases sustainable features in Maryland

The all-white, rectangular-shaped home is surrounded by a plot made up of overgrown greenery that partially hides the home from view. According to the architects, leaving the landscape in its wild state was a strategic move to create “a house with a clear geometry but without resorting to unnecessary gestures, offering a forceful interpretation with a certain neutrality in the midst of the surrounding heterogeneity.”
all white living area with glass dining table and white chairs

all white living area with steel staircase

The exterior of the home is made out of flexible stucco finish that comes with an integral Exterior Thermal Insulation System (SATE), creating a tight insulative shell for the structure. In addition to the exterior insulation, the SATE system was also used in the roof to avoid energy-wasting thermal bridges. The end result is an extremely tight envelope, that, together with a geothermal energy system installed, drastically reduces the home’s energy consumption.

all white living space with tv on white consol

children's room with teepee

The interior of the three-story home is connected by an large interior steel staircase that holds court in the middle of the kitchen. The home’s minimalist aesthetic continues throughout the home’s open layout with all-white walls and a continuous concrete floor. Natural light shines into the living area from the slender slat windows— which is made even more open and airy thanks to its double height ceilings.

+ Pepe Gascón Arquitectura

Via Design Milk

Photography by Aitor Estévez via Pepe Gascón Arquitectura

all white living area with steel staircase

hallwway with white walls and wooden shelf