Could this be the school of the future? Designer Valentino Gareri has created a concept for the Tree-House School, a sustainable and modular educational building that highlights children’s relationship with nature. The treehouse design distributes classes and age groups through multiple levels, incorporating usable roof classroom space and combining indoor with outdoor educational activities.

Continue reading below
Our Featured Videos
aerial view of round, cantilevered wood building with green roofs

As more and more schools prepare to reopen, the importance of having ample opportunities for distance learning and access to fresh air has become paramount. The Tree-House School envisions a learning center that is not only suspended and immersed in nature but also includes all phases of the educational process from kindergarten to secondary school.

Related: Rimbin concept offers a look into the future of infection-free playgrounds

rendering of curving wood building

Additionally, as people continue to relocate from big cities to less-populated areas thanks to the flexibility of remote work, rural areas around the world are gaining more popularity. The proposed design includes a modular educational center containing multiple levels of schooling, with all spaces fitting into two rings that create two courtyards and additional accessible rooftops.

rendering of wood-lined classroom with one wall of glazing and all wood desks

Classrooms are located inside the main circle, all with easy connection to courtyards and outdoor landscapes to help increase the relationship with nature both physically and visibly. Each 55-square-meter module is made of cross-laminated timber and corresponds to 20-25 students per classroom connected by a central corridor. The Tree-House School is operable 24/7 and features a community center, a plaza, a café and a library available to the entire community. The modular design allows for future school expansions, different programming and even opportunities for multiple functions, like temporary residential units or medical centers for emergencies.

rendering of wood-lined classroom with world map on the wall

The building’s faceted facade is created by alternating solid timber and glazed panels; the circular perimeter blocks direct sunlight with opaque panels and diffuses light through transparent ones. Sustainability and energy-efficient measures include rainwater collection systems, natural cross-ventilation, photovoltaic panels and wind energy devices.

+ Valentino Gareri

Images via Valentino Gareri