Construction has broken ground on an MVRDV-designed building at San Francisco’s Mission Rock, a multi-phase masterplan that will transform nearly 30 acres of asphalt into a sustainably minded, mixed-use neighborhood and community hub. MVRDV’s LEED Gold-seeking block — called Building A — is one of four Mission Rock Phase 1 buildings designed by high-profile architecture firms and is the second of the four to begin construction. Building A takes inspiration from Californian landscapes for its terraced forms and canyon-like spaces. It will provide a mix of apartments, offices, retail spaces and public areas.

Continue reading below
Our Featured Videos

Developed by the San Francisco Giants and Tishman Speyer in a public-private partnership with the Port of San Francisco, Mission Park aims to provide a mixed-use waterfront neighborhood near Oracle Park. MVRDV designed Building A in collaboration with the three architecture offices — Studio Gang, Henning Larsen and WORKac — that were selected to design the Mission Rock’s other three Phase 1 plots.

Related: LEED-seeking apartments house formerly homeless families in San Francisco

rendering of tall, twisting brown tower
aerial image of construction site

Located near the entrance of Mission Rock via the 3rd Street Bridge, MVRDV’s block will connect the landscape from China Basin Park through a 23-story tower and into the heart of the Mission Rock masterplan via an internal and publicly accessible, canyon-like street. The project’s ensemble of low- and high-rise buildings will provide 395,000 square feet of mixed-use programming, which includes a diverse collection of apartments with roof terraces, lively outdoor spaces and approximately 58,000 square feet of office space. Ground-floor retail and restaurants will activate the streetscape.

rendering of brown tower with staggered corners
rendering of brown tower with staggered walls

Created for LEED Gold certification, MVRDV’s transformative design of what is currently a plot of asphalt, including an old parking lot, follows a “holistic sustainability strategy” that includes ample greenery along its canyon-like space, rooftops and residential balconies. Onsite bicycle parking will be integrated underground, and a support space will also be carved out for the efficient District Energy System.

+ MVRDV

Images via Pixelflakes, MVRDV, Rinaldi Group LLC and Binyan Studios