Perkins+Will just won a design competition for Toronto’s York University School of Continuing Studies – and their eye-catching building will target impressive eco-credentials. The design, which beat out a shortlist of seven proposals, is expected to meet a minimum certification of LEED Gold with potential for net-zero energy and net-zero carbon. The $50.5 million School of Continuing Studies will break ground in 2019 on York University’s Keele campus.

School of Continuing Studies York University by Perkins+Will, School of Continuing Studies York University, School of Continuing Studies York University LEED, York University LEED, York University sustainability, Passive House standard academic buildings, LEED gold Toronto architecture

School of Continuing Studies York University by Perkins+Will, School of Continuing Studies York University, School of Continuing Studies York University LEED, York University LEED, York University sustainability, Passive House standard academic buildings, LEED gold Toronto architecture

Proposed for a corner lot near the new York University TTC subway station, the 9,000-square-meter School of Continuing Studies will include 39 classrooms, student lounges, workspaces, and staff rooms. The dramatic building twists into a sharply angled geometric form informed by the campus public realm, existing circulation patterns, and solar studies. Solar panels integrated into the prismatic facade are placed for optimized solar orientation.

Computer Science Building York University by Perkins+Will, York University Perkins+Will, green academic buildings Toronto, eco-friendly York University architecture

Related: Perkins + Will’s KTTC building blends beauty and sustainability in Ontario

“The design balances the needs of the school itself, the larger campus, and the planet, setting a new standard for sustainability, design excellence, and student experience on Canadian campuses,” wrote Perkins+Will. Abundant natural lighting, glazing, and an emphasis on transparency throughout the building will help encourage students to interact. The building envelope is expected to meet Passive House standards with the goal of reducing embodied carbon and improving occupant health.

+ Perkins+Will

Images via Perkins+Will