Never Never Land, Andres Jaque, arboreal mass, eco design, green design, sustainable design, ibiza, house on stilts, wildlife corridor, arboreal mass, respect for nature, small footprint, Peter Pan

House in Never Never Land was built on a 1300 square meter allotment in the Cala Vadella Valley of Ibiza. A verdant island that fosters fauna and flora, the land prompted the owners of this particular home to want to affect their habitat as little as possible. In addition to reducing the amount of substrate clearance and lifting the home, all waste and waste treatment facilities were clustered in one central concrete vessel. What ground was displaced to built the home was actually added to the skin of the building and buttressed with water-retaining gelatin to facilitate proper water absorption and avoid disruption to normal water run off.

A small swimming pool was built on plane amidst the tree tops to give residents a direct connection with their natural environment, and an outdoor room was built sans air conditioning; a variety of other interventions inside blends simple living with a tiny bit of California hedonism. But this is important: even though this house references Peter Pan’s Never Never Land, achieving this kind of sustainability in every home is no fantasy!

+ Andres Jaque

Via Dezeen