International disciplinary planning and design firm Sasaki has unveiled designs to transform China’s first professional soccer stadium into a sustainably minded mixed-use hub focused on health and wellness. Designed to stitch the Shanghai Hongkou Stadium back into the urban fabric, the proposal will reactivate the stadium as a destination even on non-game days while improving the expanded building’s energy efficiency. Key to the design intervention will be the addition of the Midline, an elevated park built along a light rail corridor, which will provide a green link between Hongkou’s university district in the north and the cultural and commercial districts to the south.

a rendering of the revamped stadium in the evening with the wellness hub illuminated

rendering of people outside of the stadium during the day biking, walk and jogging

Located on a major north-south green corridor, Shanghai’s Hongkou Stadium is accessible via public transit yet suffers from lack of interest on non-game days and lack of connection to its urban surroundings. To reposition the stadium as the heart of a new mixed-use health and wellness hub, Sasaki plans to not only extend the lush landscape of the adjacent Luxun Park to the stadium grounds, but also add the elevated Midline, a recreational spine beneath the light rail tracks that provides pedestrian and bicycle access from the north and south to the stadium. In addition, new shops and restaurants on the street level will activate the stadium’s main plaza and podium.

illustrative plan of the wellness hub and stadium

cherry blossom trees surround the outside of the wellness hub in a rendering

rendering of the outside garden and bike path

Moreover, the stadium, which was built in the 1990s, will be expanded to a total of 50,000 seats and nine levels to accommodate new programming such as a soccer museum, VIP clubs, community recreation facilities and a cantilevered restaurant with 360-degree views of the field. Rooftop gardens and outdoor concourses will be publicly accessible from the adjacent Luxun Park to attract the community year-round.

rendering of a man looking out of a moving subway towards the stadium

rendering of the outside of the stadium with visible store and restaurants underneath

map or guide of the city surrounding the stadium

Related: The 2018 Super Bowl stadium in Minnesota offsets 100% of its energy

“By positioning the stadium as a community asset, its renovation reaches far beyond its original function,” reads Sasaki’s press release. “Many stadiums serve the single purpose of hosting sporting events, resulting in an empty building during non-game days and in the off-season. Hongkou Stadium reimagines the arena as a multi-functional complex that fulfills the demands of large events while also serving as a unique public space for all citizens.” The renovated stadium will also be optimized for energy efficiency and tap into passive ventilation strategies. Rainwater runoff will be harvested in underground cisterns and reused as irrigation. The stadium’s new smart glass facade can be digitally adjusted to minimize unwanted solar heat gain and used as a digital screen to broadcast events.

+ Sasaki

Images via Sasaki

rendering of the stadium and indoor gym

illustration of the current condition of the stadium

informative illustration of the added levels

interior of the stadium

interior of the stadium

rendering of the stadium surrounded by city buildings