Modern, monolithic and minimalist, Hercule is a single-family home designed like an iceberg — the bulk of the building is hidden while the visible portion emerges out of the ground like the tip of an iceberg. Named after local hero John “Hercule” Gruen for its “robust strength,” the house located in Mondorf-les-bains in the south of Luxembourg is the recently completed work of local architecture practice 2001. Embedded into the sloped terrain, the concrete dwelling further immerses itself into the landscape with a massive wall of solar reflective glass that mirrors the surroundings.

On the left, glass door opening onto a patio. On the right, gray home with mirrored wall.

Located on residual land between an old farmhouse and a suburban villa, the project site had a sloped terrain that the architects decided to turn into a design attribute rather than an obstacle. The natural context determined the layout of the home’s three floors, which step down the slope from west to east. Covering a built footprint of 446 square meters, the home appears deceptively compact from street level because of the spacious basement level.

yellow couch in a gray room with a wood-burning stove

gray room with yellow couch opening to patio through sliding glass doors

The main living spaces as well as the technical rooms are all located on the basement floor, which includes a two-car garage, a fitness and spa area, a wine cellar, storage and the open-plan living room, kitchen and dining area that open up to an enclosed outdoor courtyard through full-height glazed sliding doors. The dimensions of the open-plan living area — measuring 14 by 6 meters — is repeated on the two floors above ground that house the bedrooms and bathrooms.

Related: Mirrored pavilion all but disappears into nature

gray room with chevron wood floors and large windows

bathroom with large white sink on a light wood pedestal

Minimalism is stressed throughout the design, with the main structural elements visible and enhanced through formwork and sanding. Solar protective glass clads the east and west facades, which are oriented toward the street and the garden. To the south, a blind béton brut wall serves as a beam for the upper two floors to ensure a column-free living area below, while the north side is punctuated with garden-facing openings.

+ 2001

Photography by Maxime Delvaux via 2001

gray room with yellow couch and black dining table open to an outdoor patio