Stefano Boeri Architetti, the Italian architecture firm behind the vertical forest towers, has unveiled designs for the Blloku Cube, a mixed-use high-rise marked by its distinctive energy-efficient cladding. Located in the heart of Albania’s capital of Tirana, the Blloku Cube is a multifunctional center instrumental in the Tirana 2030 master plan — also designed by Stefano Boeri Architetti — that aims to breathe new life into one of the most prestigious districts in the city. Construction on the Blloku Cube recently broke ground in July 2018.

Covering a project area of approximately 12,000 square feet (1,117 square meters), the Blloku Cube is currently being constructed on the intersection between the streets of Pjeter Bogdani and Vaso Pasha. The eye-catching cuboid structure was designed to enhance the vibrant district, which was reborn from a former military zone with restricted access into a major city hub flush with shops, bars and restaurants. Blloku Cube will comprise office space stacked atop multiple levels of retail. A Roof Garden Restaurant will occupy the seventh floor.

large white desks and chairs with a wall of glass featuring aluminum triangle patterns

people sitting on wood stair-like benches inside room with glass walls covered partially by aluminum triangles

“The identity of the building is strongly characterized by a special cladding, a standout feature that makes it recognizable and unique in the city skyline and, at the same time, highly performing in terms of thermal efficiency, thanks to a ‘double skin’ technological system,” the firm said in a project statement. Energy-efficient glass curtain walls are considered the first “skin,” and the second “skin” consists of a shimmering “sophisticated technological shielding system” made up of anodized aluminum modules carefully angled to filter the sunlight and optimize natural light indoors.

people shopping for shoes and purses inside bright white room

aluminum cube building rendering

Related: The world’s first vertical forest for low-income housing is coming to the Netherlands

Francesca Cesa Bianchi, Stefano Boeri Architetti project director, added, “This particular cladding solution, specifically designed for our first Albanian project, plays an essential role in defining the uniqueness of the building and contributes to underlining its importance as a new landmark of this urban district.”

+ Stefano Boeri Architetti

Images by Stefano Boeri Architetti