Currently under construction in Hyderabad, India and designed by Studio Symbiosis, the Floating Terraces Villa will measure 11,840 square feet on one acre of natural landscape. One of the property’s most unique features is its cascading terraces, which appear to float from the indoor living space to the outside in order to protect residents from the region’s harsh climate. According to the architects, the nature-focused villa is designed to create an intimate relationship between the building and the surrounding landscape, with the terraces and a series of outdoor courtyards fostering this connection.

Continue reading below
Our Featured Videos
aerial rendering of large house with several cantilevered terraces

The city of Hyderabad in South India is known for its iconic monuments that attract visitors from around the world. The area’s arid climate includes extremely hot, dry days with slightly cooler temperatures at night, limiting most people indoors for the majority of daylight hours. This is the main hurdle that the villa addresses through its build. The designers extended the series of cascading terraces from indoor to outdoor, creating a barrier for occupants during the hotter parts of the day and allowing for circulating ventilation with the cooler evening winds. Additionally, the terraces serve to create varied levels of privacy between rooms.

Related: BIG’s LEED Gold-seeking school in Arlington features a cascade of green terraces

rendering of home with large terrace hovering over an in-ground pool
rendering of patio attached to large home with staggered terraces on multiple floors

The center of the Floating Terraces Villa is defined by its double-height living space, which spills into a kitchen, library and formal drawing room. Bedrooms, each with its own dedicated outdoor courtyard and views into the main gardens, are flanked along the central living space as well. A double-height family room is accessed through a semi-covered green space, providing views of four separate courtyards while serving as a supplemental connection to nature.

rendering of pool beside home with staggered terraces
aerial rendering of large home and guest house all with cantilevered terraces

The starting point of the design was originally derived from a traditional Indian system of architecture called Vastu Shastra, modified to create alternating periphery grids that favor outdoor courtyards. Exposed concrete and natural wood are prioritized as construction elements.

+ Studio Symbiosis

Images via Studio Symbiosis