After years of building up her garden, Lea was satisfied with her efforts, but it was a small corner within her yard in which she had tried to grow veggies that left her feeling discontent. Given the excess shade in that particular spot, her tomatoes and cucumbers fared poorly. To make better use of the space, Lea, a certified sustainable building advisor, decided to construct a detached home on the 11′ x 14′ patch of ground. Her goal was to create a space that would not only be useful, but beautiful, artful and above all sustainable.

Built from recycled barnboard with copper roofing, the home is inspired by everything from vines, to magazine editorials, to, most notably, Bernard Maybeck’s Mistake House from 1931. Inside, a wood stove keeps the home warm and cozy, and the small space even boasts a second floor loft accessible via a set of swirling stairs. The Backyard House is a year round hangout for family and friends, and gives way to extra space with ease.

+ Rise Over Run