green roof, Casa Jura, Casa Jura by JDS Architects, JDS Architects, green roofed home, green roofed retreat, holiday home, holiday retreat, open plan layout, open plan, full height glazing, house built into a slope, walk on green roof, Jura mountains

Completed for a budget of 200,000 euros, the 134-square-meter retreat is set into a hillside that backs into a pine forest and overlooks a valley. The architects created three “cuts” into the existing terrain: two incisions push down on the landscape to make room for the full-height glazed facades on both floors; while the terrain at the top elevation was leveled to create a walk-on green roof.

green roof, Casa Jura, Casa Jura by JDS Architects, JDS Architects, green roofed home, green roofed retreat, holiday home, holiday retreat, open plan layout, open plan, full height glazing, house built into a slope, walk on green roof, Jura mountains

Related: Patrick Nadeau’s Green-Roofed Wave Home Changes Appearance with the Seasons in France

The full-height glazed facades and similar large openings frame views of the valley and pour natural light into the home. The minimalist interior features white-painted walls and pale timber floors that reflect the light, and is furnished with a neutral color palette punctuated by a few bright accent colors. The lower level comprises two bedrooms, a four-person bunk-bed room, and bathrooms. The upper level contains the open-plan living room, dining room, and kitchen that open up to outdoor patios and access to the walk-on green roof.

+ JDS Architects

Via Dezeen

Images via JDS Architects