Czech architecture practice KOGAA Studio has transformed a former distillery into the Social Reactor, a new co-working space in the heart of Brno, Czech Republic. The redesign preserves the 19th-century building’s post-industrial charms while inserting a bright and modern aesthetic. The formerly vacant building now serves as an active gathering space with the power to regenerate a post-industrial area.

the yard

desk space upstairs

Completed this year, the four-story property was originally part of a distillate factory founded by a Jewish family more than 200 years ago. The adaptive reuse project is accessed via an arched entryway that connects the street to a spacious outdoor entertaining space. This area, called The Yard, is complete with a pop-up bar integrated into a historic elevator — the cabin has been repurposed into a prep area, and the elevator shaft serves as the installation duct — and casual seating. The Yard also connects to a variety of indoor areas that include co-working spaces, offices, a dining area and a multipurpose events space. An upper floor houses a studio and workshop.

stairway and workspace

“One of the latest and most impactive structural interventions was carried out at the second and third level of the building, where the central beam system was removed to create a double height hall and two balconies facing the central space,” the architects explained in a project statement. “The former is meant for presentations, lectures and workshops, while the upper balconies are dedicated to designers’ ateliers and offices. The new program is distributed across all three levels of the building, and the multiple functions are spread out across different spaces, creating a dynamic and challenging working environment.”

adaptive reuse space with post-industrial elements

leafy meeting area

Related: A former leather tannery is transformed into an apartment trio in Lisbon

One of the most recent additions is a two-story timber volume — built from recycled materials and clad in polycarbonate and corrugated plastic — that houses a shared meeting room, kitchenette, library and extra co-working spaces.

+ KOGAA Studio

Via ArchDaily

Images © BoysPlayNice