Wrapped in black-dyed cedar planks and topped with a lush green roof, the Cottage in Sutton appears to meld into the landscape from afar. Montreal-based architecture firm Paul Bernier Architecte designed the 2,400-square-foot residence as a weekend retreat for a family of four avid skiers. Modern yet minimalist, the home prioritizes views of the outdoors, in particular the vistas toward Mount Sutton in the south.

Set on a north-south axis, the rectangular home appears to emerge from the sloped site with an angled roof slope inverted to the site’s topography. As a result, the north side of the residence, which houses the entrance, only has a single level, which then widens to two floors on the south end. The home’s northern end is also defined with a thick concrete wall that protects the house from runoff waters.

In contrast to the black-dyed vertical plank cladding, the interior walls and ceiling are painted a luminous white. Pops of color are introduced into the otherwise monochromatic palette through vibrant furnishings and indoor plants. The full-height wall of glass that frames views of Mount Sutton also opens up to a covered outdoor terrace. The upper floor houses the main entrance, master suite and living spaces while two additional bedrooms and a sitting area can be found on the lower level.

Related: This beautiful Washington cabin meets net-zero targets even in extreme temperatures

“The plank siding is displayed horizontally, with a vertical plank corresponding to the position of each of the structural columns inserted in the side walls,” the architecture firm noted. “Inside, one can see the roof beams supported by these columns which give rhythm to the space. Seen from the road, the green roof is the cottage’s most visible element, the house being downwards. When seen from the north, during summer and winter with its snow cover, the house thus melts itself through the landscape.”

+ Paul Bernier Architecte

Via ArchDaily

Images by Claude Dagenais