Linz-based architecture practice mia2/ Architektur has completed a charming minimalist home defined by a massive gabled roof in Pyhrn-Priel Holiday Region, an alpine region in Upper Austria. Located on a sloped site, the timber home — dubbed Haus L — was designed to embrace the outdoors with full-height operable glazing that frames beautiful rural views. The dwelling also has an eco-friendly focus with its limited footprint and use of natural materials, including cellulose insulation.

exterior view of the house

exterior view of the house

Split into two levels covering 1,679 square feet, Haus L was commissioned by a young family that desired “a calm, clear architecture made of wood, concrete and glass.” Its simple yet modern design harmonizes with the rural landscape and vernacular. The top-heavy home features a concrete base and is mostly clad in light-colored timber inside and out, save for the gabled portion that is clad in stained timber.

dining room

stairs and living room

The architects partly embedded the ground floor into the earth; the master bedroom, living room and entrance can be found on this lowest level. A short set of steps to the left of the entrance leads up to a slightly elevated terrace-like space housing the kitchen and dining room. Here, sliding glass doors and the double-height ceiling create a spacious, indoor-outdoor experience. The dining room also connects to an outdoor terrace. Three additional bedrooms can be found upstairs. Skylights and a large round window let daylight into the upper floor.

kitchen

living room area

Related: Minimalist timber home gracefully blends into the Austrian landscape

“The solid timber house with its precisely chosen elements is simple and complex at once,” explained mia2/ Architektur in a project statement. “Simplicity comes from the clear structure and proportion of base, ground floor and roof. Complexity comes from spatial variety. At the high part of the slope, the ground floor is located half a meter below terrain level, which creates a living space embedded by grassland. Downward, the kitchen and living room is given enough space to unfold up to the ridge.”

+ mia2/ Architektur

Via ArchDaily

Images by Kurt Hörbst

home exterior with large sliding glass doors and a round window ion the gabled roof portion