Toronto-based Teeple Architects has paired a beautiful but unusual site in Ontario with the sculptural Port Hope House, an award-winning residence that boasts a wide array of sustainable features. Located east of Toronto, the single-family rural home takes inspiration from the client’s 75-acre property that consists of a woodlot, a fallow field, an abandoned Grand Trunk railway cut and a steep cliff that falls into Lake Ontario. Built with long concrete walls, the Port Hope House appears like a rock outcropping lifting upwards.

Exterior look at the Port Hope House

Side view of the home

Teeple Architects carefully sited the Port Hope House to reap the advantages of the property’s four distinctive site conditions — the quiet and dark woods to the north, the open fallow field, the rail cut that hints at man’s intervention and the dramatic lake embankment to the south. The project was rendered as a “tectonic expression” that rises from the earth as a single, curving volume and then splits into two framed volumes so natural light can penetrate deep inside the home.

the light-filled kitchen

“As an architectural composition, the project offers a unique interpretation of the domestic space — a fundamental object of architectural inquiry — based on the particular experiences and opportunities of a site,” Teeple Architects explained. “Expressed as a small handful of sculptural but restrained moves, the project breaks the mold of contemporary home design in imagining the house as a natural form, an organic but certainly not pre-ordained result of creative exchange between architect, client and environment.”

concrete wall and outdoor pool

exterior look at the pool

Related: Philip J. Currie Dinosaur Museum is sustainably built from CNC-milled beetle-kill timber

To minimize its environmental footprint, the light-filled house features a high-performance envelope with heat-mirror film glazing and follows passive solar principles. The long concrete walls offer high thermal mass and are clad with charcoal zinc siding. Water and sewage are treated on site to reduce reliance on the grid. Rainwater is harvested for irrigation, and geothermal energy has been tapped for heating.

+ Teeple Architects

Images by Scott Norsworthy