Nearly everyone has strolled through a darling neighborhood and suddenly come across an orphan house. Sitting silently, often in the shadows of the prettier houses, there’s a neglected home that once had dignity. A family of four discovered such a home in an Iowa City neighborhood, and with some TLC and help from Neumann Monson Architects, they transformed it into a star of the community.

Seeking a tranquil neighborhood near the University of Iowa campus, the family found the unpolished jewel, built in the ’60s, on a quiet street lined with lovely modest homes. It was a smaller, 1,300-square-foot home, and years of high-turnover renters had left their mark, earning the abode the local moniker of “The Shack.”

Related: O2 Studio renovated an old Netherlands home into a gorgeous energy-neutral villa

Determined to change that image, the family embarked on a mission of a cosmetic makeover that would also embrace the home’s carbon-neutral potential. After commissioning Neumann Monson Architects for the project, the family wanted to create a guest room and recreation room in the formerly unfinished 500-square-foot basement. Then, the team expanded the ground floor from 1,300 square feet to 2,500 square feet with a slab-on-grade modification. All these upgrades used standard post and beam construction coupled with steel wood framing and steel columns.

To sustain the eco-friendly theme, the home’s walls and ceilings were lined with insulated sheathing and foamed-in-insulation, creating R-24 walls and an R-40 roof. Upgraded windows take full advantage of natural light without sacrificing the mid-century spirit. A new tongue-and-groove bleached cedar ventilated rain screen beautified the home’s exterior.

Energy-saving renovations also included new super-efficient climate control systems, such as LED lighting, EnergyStar appliances and a closed-loop, horizontally-bored geothermal system with fresh air energy recovery. An 8.4kW photovoltaic array powers the LED lighting, mechanical systems and energy-efficient appliances. The family enjoys the credit they receive from the utility company for their home’s surplus energy, but they love the homey ambiance of the neighborhood even more. A nearby property is undergoing a similar overhaul, so their success appears to be contagious.

+ Neumann Monson Architects

Via ArchDaily

Images via Integrated Studio