Rimini-based GGA Gardini Gibertini Architects has renovated a cluster of historic buildings into a modernist dwelling set in the lush Italian countryside. Named the AP House, the project comprises three structures with a more streamlined farmhouse aesthetic on the exterior and a light-filled contemporary interior. The striking renovation is located on one of the highest hills in Urbino atop ancient remains that date back to the Medieval Communes.


walnut office

bedroom

Clad in rustic stonework, AP House consists of three floors constructed with reinforced concrete walls and red concrete floors. To lend the interiors a sense of warmth, GGA Gardini Gibertini Architects inserted custom walnut wall furnishings throughout, from the kitchen storage and dining table to the walnut-lined office and double-height statement wall that rises from the living room. Large openings let in plenty of natural light and views of the picturesque Urbino countryside.

living room

“Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 mt) dominating the surrounding landscape,” wrote GGA Gardini Gibertini Architects. “The core of the houses, which forms a single housing unit, reestablishes a central role to this site in the landscape, restoring a direct and empathic dialogue between new buildings and historical stratification.”

kitchen

hallway

Related: Historic stone stable in Tuscany hides a beautiful contemporary interior

To prevent views of any vehicles on the first floor, the architects tucked the main entrance and parking in the basement level. The lower level also comprises a movie room, an exhibition gallery, and a gym with a spa. The ground floor houses the primary living areas including the living room, dining room, kitchen and private studio, while the upper level contains the master suite along with two en-suite bedrooms. All of the systems in the house run on electricity and are powered by a hidden photovoltaic solar system onsite.

+ GGA Gardini Gibertini Architects

Images by Ezio Manciucca