In collaboration with Kristin Jarmund Architects and Rodeo Architects, C.F. Møller Architects has unveiled designs for a new urban space—comprising a square, a hotel and a high-rise tower—at Oslo Central Station. Located in the heart of Oslo, the Biskop Gunnerus gate 14B project offers the opportunity to create a lasting impression on visitors and locals thanks to its high-traffic site and potential for effective urban connections. The design team earned the commission with their winning proposal—developed by Kristin Jarmund Architects and C.F. Møller Architects—in a pre-qualified architectural competition in 2009.


Landscaped square Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

In addition to improving site circulation, the Biskop Gunnerus gate 14B project proposal aims to catalyze urban development in central Oslo. KLP Eiendom, a Norwegian real estate management company, aspires to turn the proposal into “a pioneering international project when it comes to the environment and sustainability,” according to a project statement.

Base of the buildings Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

Porosity will be a guiding principle in the design as well. Currently, the site is entirely occupied by buildings. Under the new proposal, however, more than half of the area will be opened up for use as publicly accessible green space. The landscaped area will also help connect the redeveloped urban space to the green path along the river Akerselva. “The cohesive terrain eliminates level differences and establishes new connections, with an effective flow between Schweigaards gate, a bus terminal and Nylandsbroen,” wrote the architects.

green terraces Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

Related: Solar-powered school will teach children how to grow and cook their own food

The site will feature two new buildings elevated on a shared base with a square. The building to the west will primarily house a hotel, while the building to east will mostly comprise offices. To break the buildings down to a more human scale, the architects have added and subtracted blocks from the mass to create opportunities for green terracing. The terraced rings will provide space for roof gardens and vantage points for overlooking the city.

+ C.F. Møller Architects

Images via C.F. Møller Architects

porosity diagram Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects

new green space diagram Biskop Gunnerus gate 14B by C.F. Møller Architects