Architects Fernanda Canales and Claudia Rodriguez completed a unique weekend home that consists of nine pavilion-like volumes, each carefully positioned for optimal views. Located in a rural site just a few hours outside Mexico City, the 6,500-square-foot holiday retreat — named Casa Bruma — was designed as a series of boxes in order to sidestep the removal of existing trees. To soften the look of the concrete, the architects darkened the facades with a black pigment and topped most of the units with gardens.

aerial view Casa Bruma by Fernanda Canales and Claudia Rodriguez

exterior view Casa Bruma by Fernanda Canales and Claudia Rodriguez

Casa Bruma features nine volumes of varying heights — corresponding to topographic conditions and spatial hierarchy — clustered around a central stone-paved courtyard. “This design solution was born out of the need to respect every existing tree on the site and to provide every space with sunlight both during the morning and the afternoon,” the architects explained. “The result is an ‘exploded house,’ where the dwelling is composed of isolated volumes that are placed according to the views, the orientations and the existing vegetation.”

existing trees preserved Casa Bruma by Fernanda Canales and Claudia Rodriguez

green roofs Casa Bruma by Fernanda Canales and Claudia Rodriguez

Walkways connect the main buildings, which house the kitchen, dining room, living room, master bedroom and children’s bedroom. The two guest bedrooms and the garage are located in the remaining units on the other side of the courtyard. The living room and one of guest rooms also open up to outdoor roof terraces.

black concrete facade Casa Bruma by Fernanda Canales and Claudia Rodriguez

living room Casa Bruma by Fernanda Canales and Claudia Rodriguez

Related: A lush rooftop oasis flourishes on this renovated Art Deco townhouse in Mexico City

The minimalist design uses only five materials: black concrete, wood, stone, metal and glass. The natural materials palette and subdued colors give the home a “timeless character” and help the buildings recede into the landscape. Throughout the site, the element of surprise is a common theme, starting with a semi-hidden path at the entrance that gradually reveals glimpses of the courtyard.

+ Fernanda Canales

Via Dezeen

Images by Rafael Gamo