At first glance, it’s hard to imagine that there’s anything old about this swanky new high-rise in Copenhagen. But behind its modern steel facade is the skeleton of a 17-story former grain silo. COBE transformed the largest industrial building in the city’s Nordhavn (North Harbor) into new residences with industrial chic interiors that pay homage to the building’s roots.

the Silo by COBE, The Silo Nordhavn, The Silo apartments, repurposed silo architecture, galvanized steel facade, adaptive reuse apartments, Nordhavn apartments, adaptive reuse silo

The transformed building, simply called The Silo, was created as part of COBE’s larger revitalization effort and masterplanning of Nordhavn’s post-industrial area. The Silo includes 38 unique residential units that range from 106 to 401 square meters, and also includes a restaurant with panoramic views on the upper floor and public events space on ground level. To remake the former urban eyesore into an eye-catching urban focal point, the architects wrapped the concrete silo in an angular faceted facade made of galvanized steel that doubles as a climate screen.

the Silo by COBE, The Silo Nordhavn, The Silo apartments, repurposed silo architecture, galvanized steel facade, adaptive reuse apartments, Nordhavn apartments, adaptive reuse silo

Related: World’s first silo brewery opens in abandoned NY grain elevator

“What makes The Silo is its monolithic appearance, stemming from the materiality and facility of its construction,” wrote COBE. “Its rational form and complex interior are a direct result of its original use and functions as a grain silo.” While the architects retained the concrete skeleton to preserve the silo’s industrial character, they also infused the building with more natural light and warmth to create welcoming and livable spaces. The silo’s different grain and storage functions created diverse spatial variation that gave way to unique apartment layouts. The apartments have varying floor heights, with some reaching heights of seven meters.

+ COBE

Images via COBE

the Silo by COBE, The Silo Nordhavn, The Silo apartments, repurposed silo architecture, galvanized steel facade, adaptive reuse apartments, Nordhavn apartments, adaptive reuse silo

the Silo by COBE, The Silo Nordhavn, The Silo apartments, repurposed silo architecture, galvanized steel facade, adaptive reuse apartments, Nordhavn apartments, adaptive reuse silo

the Silo by COBE, The Silo Nordhavn, The Silo apartments, repurposed silo architecture, galvanized steel facade, adaptive reuse apartments, Nordhavn apartments, adaptive reuse silo

the Silo by COBE, The Silo Nordhavn, The Silo apartments, repurposed silo architecture, galvanized steel facade, adaptive reuse apartments, Nordhavn apartments, adaptive reuse silo