When you announce you’ve moved into a home on a cove, the first image that comes to mind is a house with glorious views. And on that front, this house from SAOTA Architecture and Design with interiors by ARRCC does not disappoint. Located within the Benguela Cove Lagoon Wine Estate in South Africa, this modern home affords spectacular vistas from nearly every room on all levels – even from the bathtub.

exterior of modern home facing covetimber clad house exterior

Perched just above the seashore of Benguela Cove Wine Estate in the Overberg region of the Western Cape, the sprawling home looks out over the Botrivier Lagoon and Overberg Mountains. Every material, inside and out, pays homage to natural resources, accented with subdued materials including steel and corrugated aluminum. The cerulean skies and azure water of the cove make the timber exterior and aluminum roof pop against the deep green landscape.

Bedroom with window overlooking coveLiving room with white sofa and panel windows

The bedroom wing on the first floor sits atop the home’s living areas; each room has a panoramic view of the cove and adjoining greenery. The bathtub in the master bathroom has a window with a clear view of the mountains and cove. The landing below overlooks a courtyard before you step inside the living quarters.

Kitchen with granite island and wooden stools

Open living space with view of cove

Related: One in four of world’s largest cities under water stress

Huge blocks of granite flank the kitchen island and contrast with the brilliantly polished countertop, making it the focal point of the room. The light wood cabinets soften the kitchen, which overlooks the flowing design of the lounge and dining areas. The sweeping views go on, as does the theme of wood slats on the ceiling and granite floors.

Dining area with long wooden table, wide windows, and chairs

patio overlooking cove

Relaxation is the theme of the living room. A colossal concrete hearth wall surrounds the fireplace and oversized picture window, and finely crafted pre-weathered steel cloaks the flues. Al fresco dining and socializing take place in an outdoor dining and kitchen area with an inviting and spacious sun deck. A staircase with glass railing and a CNC-cut timber screen background adds yet another tactile touch to the décor.

+ ARRCC

+ SAOTA Architecture and Design

Photography by Adam Letch