Copenhagen-based architecture firm COBE has unveiled images of the Red Cross Volunteer House, a new building in Copenhagen that not only celebrates the efforts of Red Cross volunteers, but also the power of great public space. Completed November 2017 as an extension of the national headquarters of the Red Cross, the Red Cross Volunteer House is a triangular building with an 850-square-meter roof that doubles as a large staircase and new meeting place for 34,000 Red Cross volunteers. Open to the public, the terraced space has also been embraced by the city as a new “urban living room.”

aerial view of building with walkable roof

With a floor area of 750 square meters, the Red Cross Volunteer House was designed by COBE — which won the design bid in a 2013 competition — in close collaboration with the Red Cross and representatives of the volunteer organization. Set partially underground, the volunteer center consists of exhibition spaces, meeting rooms, conference facilities, training facilities, disaster management facilities and a cafe. The extension also houses the main entrance to both the volunteer center and the headquarters, which are further linked with a green park. Yellow bricks were also used on the extension’s triangular roof to visually tie the building to the headquarters’ yellow-brick facade.

people sitting on steps on a roof

people sitting on benches in a lecture hall

“With the Red Cross Volunteer House we wanted to create a place that provides optimal settings for the heroes of everyday life – the thousands of volunteers who make an extraordinary effort to help marginalized people,” said Dan Stubbergaard, architect and COBE founder. “The roof of the building is now the Red Cross’s face to the world and a unique meeting place that acts both as a terraced stand and as stairs while also offering an attractive and inviting space to the many thousands of volunteers and, equally, to passersby and the rest of the city. The building has become an urban space and expresses both generosity and modesty while inviting the outside world in.”

Related: COBE transforms former grain silo into swanky apartments in Copenhagen

people eating at long dining tables

people sitting in small reading nooks

Since the project was opened to the public in November 2017, the Red Cross has garnered increased attention and visits from volunteers and passersby. The extension was constructed with a grant of DKK 30.7 million from the private foundation A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål.

+ COBE

Photography by Rasmus Hjortshøj – COAST via COBE