In its latest example of circular construction, Dutch architecture firm cepezed has completed Building D(emountable), a modern structure that can be fully demounted and is currently located in the heart of Delft. Designed as a building kit of prefabricated parts, the office raises the bar for sustainable architecture in the Netherlands, which aims to make all construction activities fully circular by 2050.

Continue reading below
Our Featured Videos
glass office building lit from within at dusk

Building D(emountable) was created as part of an office complex mostly housed in historic buildings on a centrally located site that cepezed purchased from Delft University of Technology in 2012. Over the years, the architecture firm repurposed the existing historic buildings into offices; however, it opted to demolish the site’s single non-historic structure due to its poor condition and to make way for new construction. Completed in late 2019, Building D(emountable) provides a modern counterpart to its historic neighbors. The building houses office space; the current tenants are app and website developer 9to5 Software and game developer Triumph Studios.

Related: Amsterdam’s new circular archives building sustainably generates all of its own energy

employees working at long open desks
office kitchen with black cabinets

“Building D(emountable) has exactly the same footprint as the existing building that was no longer good and was demolished,” cepezed said of the four-story building, which encompasses nearly 1,000 square meters. “In addition to being demountable and remountable, the structure is also super lightweight: the use of materials is kept to an absolute minimum. The building is also completely flexible in its arrangement, has no gas connection and is equipped with heat recovery.”

black door leading to meeting room with glass walls
large cubic building with glass walls

Apart from the concrete ground floor, all of the building components are modular and dry-mounted to allow for speedy construction, which takes a little over six months. The building structure — from the steel skeleton to the lightweight Laminated Veneer Lumber (LVL) floors — was assembled onsite in just three weeks. Double-glazed panels were mounted directly onto the steel structure to create walls of glazing that give the building the appearance of a large, glass cube.

+ cepezed

Photography by Lucas van der Wee via cepezed