Architecture firm artek created a site-specific holiday home lodged into the hillside by a lake in El Peñol, a Colombian town renowned for its massive 650-foot-tall monolith. In a nod to the hilly environment (and perhaps the town’s famous monolith), the Lake Cottage is topped with a series of steep gables joined together to create a dramatic zigzagging roofline. Large sliding doors and windows as well as an outdoor stone patio blur the boundaries between indoor and outdoor living.

zigzagging gabled roofline

The timber-lined underside of the gables

Completed in 2016, the Lake Cottage covers two floors with an area of 1,076 square feet. The home is oriented northeast to face the Guatape Reservoir and the fjords, peninsulas and islands beyond. The cottage consists of five interconnected gabled structures, with the rightmost structure serving as the entrance. The entrance is marked by a fully glazed gabled end wall, however only the left halves of the four other end walls are glazed. The zigzagging roofline extends slightly outward to shade the home from unwanted solar heat gain.

drone view of the Lake Cottage

“The composition of the construction elements (Tekton) are arranged in an ideal order, the stereotomic constraints make up the platforms, the interior walls are emptied monolithic concrete with EPS soul that allow achieving the asymmetric trapezoidal silhouettes in a rhythm of full and empty,” the architects wrote. “This as a cloak protects the house from the ‘natural antagonist phenomenon.’”

kitchen and dining room interior

stone patio

Related: Kengo Kuma’s new community center hides a hilly indoor landscape under its zigzag-roof

The interior is finished in light-colored wood. The large glazed openings, in addition to the row of clerestory windows in the rear, let in natural light. The home comprises an open-plan living area, dining room and kitchen to the north and also includes three ensuite bathrooms, one of which is located on the smaller lower level. The upper level opens up to an outdoor terrace that connects to the boat dock and rear parking pad via a stepping-stone path.

+ artek

Via ArchDaily

Images by Sergio Gómez