Nestled in the Laurentian Mountains about a hundred kilometers from Montreal is TRIPTYCH, a crisp and contemporary home that blurs the boundaries of indoor and outdoor living. Designed by Montreal-based architecture firm yh2, the residence was built in the image of three interconnected pavilions fitted out in a natural material palette as well as full-height glazing to pull the forested landscape indoors. Envisioned as a “theatrical stage for the surrounding nature,” the sculptural abode was carefully situated and angled for optimized views accentuated by the roofs that slope upwards in three directions.

minimalist home with large windows surrounded by snow and trees

minimalist home with large windows surrounded by snow and trees

Constructed over the span of two years in Wentworth-Nord, Quebec, TRIPTYCH includes 2,500 square feet of living space spread out across two floors. The main living spaces—comprising an open-plan kitchen, dining room, and living room—are centrally located on the first floor in addition to an office, spacious outdoor terrace, and a guest suite located in the west wing. The master bedroom, on the other hand, is found on the ground floor’s east wing beneath the living room and is separated from the interior parking garage on the east end by centrally located storage and utility rooms.

minimalist home with large windows surrounded by snow and trees

wood floors line the interior of the sunlit home with floor to ceiling windows

“The architects designed this building with a classical triptych in mind,” explains the firm in their project statement. “It features a central piece, with direct views of Lac St-Cyr, and two side pavilions meant to be in more intimate contact with the nearby trees. The project is about the idea of fragmentation; it evolved from the desire to integrate three discrete shapes among existing trees on naturally sloping grounds.” The three pavilions are connected with two glassed-in passageways.

interior of the minimalist home with tile floors and large windows towards the forest

interior of the minimalist home with tile floors and large windows towards the forest

Related: Decrepit lumberjack shack transformed into a beautiful retreat with minimal site impact

Natural materials were predominately used in construction. Eastern cedar planks clad the exterior facade and continue into the entrance area to blur the line between the indoors and out. The interior walls and ceiling are mainly gypsum board or white cedar while the floors are white oak or polished concrete. Black aluminum casings on the wide patio doors and windows provide a pop of contrast against the light-colored wood.

+ yh2

Photo credit: Maxime Brouillet

wood floors line the interior of the sunlit home with floor to ceiling windows

wood floors line the interior of the kitchen area along with a suspended aluminum ceiling

bedroom with large glass windows wood staircase and cement flooring