Once known as one of Uganda’s most popular hotels, the Nile Safari Lodge had fallen into disrepair over the years. When it was tasked to breathe new life into the property, Kampala-based studio Localworks decided to pay homage to the building’s history by respectfully and carefully rebuilding the existing facilities instead of tearing them down and starting from scratch. Now, the fully refurbished accommodation is an incredible, solar-powered eco-retreat offering guests a direct connection to the nature surrounding the property.

thatched roof structure on a river

Located on the southern bank of the Nile River, the Nile River Lodge is enveloped in wilderness. Looking over the famed river, the lodge offers guests a chance to recharge their batteries while taking in the views. This calm atmosphere became the focal point of the green renovation process.

Related: Two abandoned 1960s buildings in the middle of a desert become a chic eco-retreat

pitched roof structure surrounded by greenery

a winding walkway covered in thatched roof

Starting with the main building, the architects wanted to break open the communal spaces as much as possible. They did this by covering the existing building with a series of thick, grass-thatched roofs. The design strategy also aimed to implement new openings around the property to allow for indoor-outdoor living. The Ugandan climate is typically very hot and humid, so passive cooling strategies, such as natural light and ventilation, were used whenever possible.

a lounge area with sofa and chairs

a bar with various bar stools

The wide, triangular openings and curved walkways found throughout the hotel allow guests to enjoy framed views of the river and surrounding Murchison Falls National Park from nearly anywhere onsite. At the heart of the eco-retreat is a soothing infinity pool that looks out over the river. A covered pavilion opens up to the pool and serves as the perfect spot to take in both the sunrise and the sunset.

a large soaking tub adjacent to a window

a quiet seating area with single chair looking out over a river

Guests will be able to enjoy down time in one of the eight cottages, all of which face the river. Although distinct in size and amenities, the cottages, referred to as bandas, are raised on stilts to reduce their impact on the landscape and generate air flow under the buildings. Made of natural materials such as wood, grass and stone, the buildings were all positioned to protect the interiors from the harsh equatorial sunlight.

outdoor shot of swimming pool with lounge area

outdoor pool with lounge chairs and red umbrellas

While passive strategies were used throughout the eco-resort, several modern features were also implemented to reduce the project’s environmental impact. Completely free of mechanical cooling systems, the lodge runs solely on solar power.

+ Localworks

+ Nile Safari Lodge

Via ArchDaily

Photography by Will Boase via Localworks