Indoor-outdoor living never looked so good! This modern design by Shubin Donaldson takes full advantage of the beachy climate of Santa Barbara, California. Wooden screens and a central skylight flood the entire beach house with natural sunlight while keeping the space protected from the ocean winds.

tall staggered home with wood screens

“Environmentally, the home is cooled passively by ocean breezes, lit evenly during the day by daylight, and ipe wood screens minimize sun load on the extensive view windows,” the designers said. The unique structure also uses stacked volumes of steel, concrete and glass to create the look and utilize the space.

Related: Circular, solar-powered beach house is a sustainable holiday retreat

room with glass walls and two chairs

Because the client was an industrial designer, it allowed for a special collaboration with the architects of Shubin Donaldson. “He came to SD knowing that our design values were in-sync, and this stunning home is the result of a very productive and satisfying client/architect relationship.”

kitchen with white countertops and dark cabinets and a long wood dining table

The suburban building site was generally narrow and oddly shaped, so the designers had quite a challenge on their hands. “These constraints resulted in a unique formal solution deploying a concrete and steel structural frame to maximize the formal responsiveness of the structure,” according to Shubin Donaldson. To address the limited space, the beach house stacks different living spaces on top of each other, creating three separate floors.

stairs leading to a glass-encased room

The garage, den and laundry room sit on the ground floor, while the second floor houses the bedroom and terrace. The main sitting area was built into the third floor. This stacking design not only takes full advantage of the residential hilly area but the lovely ocean-side location as well. Thanks to the elevated flooring, the owners enjoy vast wrap-around views.

wood patio off of a glass and wood house

Outside of the main structure extends a wooden planked deck, perfect for enjoying the California weather. The beautiful patio has additional privacy thanks to a well-manicured landscape of native plants such as cacti and palms. A majority of the concrete walls were left uncovered and exposed, adding another modern aspect to the design.

glass room leading to outdoor patio

A gorgeous response to a challenging site while also utilizing eco-friendly options, the Skyline Residence is truly a one-of-a-kind design.

+ Shubin Donaldson

Via Dezeen

Photography by Jeremy Bittermann via Shubin Donaldson