Tokyo-based Schemata Architects have renovated a traditional Japanese residence into a modern dwelling with an office, while keeping many of the 80-year-old building’s original features intact. Located in the seaside city of Kamakura an hour south of Tokyo, the Hojo Sanci is set in a quiet and lush residential area. To minimize changes to the original building structure and retain an open feel, the architects used varying floor heights and finishes to differentiate the programmatic areas.

exterior of the home with a covered entrance way

Built primarily from wood, the two-story Japanese home — which comprises a beautiful onsite garden and verdant greenery beyond — dates back to the early 20th century. Schemata Architects oriented the home’s rooms outward to keep the original emphasis on the outdoors. However, they removed the fusuma (wood-framed paper sliding doors) that had divided the rooms to create one large open space. To celebrate the building’s past, the architects also preserved existing finishes and partially exposed the substructure by removing sections of the ceiling and walls. Tatami mats were also laid down in certain rooms, where the floor was elevated above ground by 60 centimeters.

office area with several cubicles and rolling chairs

kitchen with stainless steel refrigerators, a large island with yellow stools, and a timber dining table and chairs

“We decided to focus on floor heights and finishes and treat them as means to express different spatial characters and define spatial/functional zones,” explained Jo Nagasaka, the founder of Schemata Architects. “Firstly, we set a tatami floor area raised 40 cm above the earth floor at the entrance as a reference plane and determined the height, dimension and finish of respective floors in other areas. Each room was distinguished from others by different characteristics of furniture placed there. The floor height differences create a vibrant feeling as well as different viewpoints, allowing one to constantly feel nature and creative energy at any place and anytime in this space.”

interior of home with large sliding door leading out to patio area and garden

green tables and chairs on veranda surrounded by greenery

Related: Century-old Japanese townhouse reborn as Blue Bottle Coffee’s first Kyoto location

The mix of modern and traditional becomes apparent in the various room designs. On the west side of the home, the architects inserted a Japanese-style room with tatami and an engawa (a type of covered veranda) that connects to the garden, and OSB floors and gray geometric furnishings are used in the contemporary office addition.

+ Schemata Architects

Images via Kenta Hasegawa

office area with three cubicles facing a large window

View of the deck with a bench and seating areas