First constructed in 2003, the RLC Residence was simply known as a holiday home, a place for family and friends to gather for leisurely vacations in the lush greenery of Noosa National Park on the Sunshine Coast of Queensland, Australia. It was lovely and luxurious but lacked a connection with its idyllic surroundings. MIM Design of Melbourne recently renovated the house, also called the Edge of the Rainforest, to bond it with the forest and sea, creating a sublime sanctuary in a magnificent tropical setting.

In order to strengthen the holiday home’s bond with nature, the remodel centered around making the outdoors meld with the indoors, creating an entity that inspires tranquility. “The residence’s existing floor plan lacked connection to the rainforest and ocean, missing the sentiments of relaxation from nature’s surrounding abundance,” Miriam Fanning, principal at MIM Design, said. “Through clever planning and reconfiguration of each room, a sanctuary has been created.”

Related: Australia’s Glasshouse blends minimalism with a tropical resort-like twist

The interior lets the vibrant surrounding greenery take center stage, with navy blue accents, stark white woodwork, silky marble surfaces and calming smoked oak floors. What were once conventionally defined rooms have been remodeled to create a breezy flow through all the levels of the home. The kitchen is now much larger, and the basement was transformed into an entertainment space to be enjoyed by both kids and adults. The icing on the proverbial cake of the upgrade is a breathtaking floor devoted to an enchanting master bedroom and en suite.

A freestanding tub in the bathroom inspires long baths for mental and physical relaxation and contemplation. The glass-enclosed shower maintains the theme of transparency, and the vertical pattern of the bathroom’s subway tiling references the impressive height of the adjacent palm trees.

To further celebrate the incredible foliage that envelops the house, the glass kitchen backsplash provides a clear, exhilarating view of the forest. Throughout the home, all the windows are bordered in black, making each pane appear like a prize-winning photograph of palm branches, plant life and the sea. Shutters filter light from outside and let breezes flow through the house. A refined boardwalk leads directly from the home into the nearby rainforest. All in all, this 6,997-square-foot holiday home is an inspirational haven that stirs Utopian fantasies.

+ MIM Design

Via Dwell

Images via Andrew Richey