This green-roofed cultural center in Sweden blurs the line between the indoors and outdoors. Designed by Sweco Architects, the new Bergsjön Kulturhus grows out from the existing hill and blends with the square to form a unified environment.

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square

Sweco Architects won a competition to design a new culture house for Bergsjön, a district in eastern Gothenburg. The architects sought to weave storytelling, knowledge and recreation together like a “basket of possibilities”.

An atrium serves as the core of the project, and surrounding spaces hold a library, a café, ateliers, exhibition space, meeting rooms, a studio, a small theater, a greenhouse and multi-use facilities.

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square

Related: Iceberg-inspired Greenland cultural center celebrates 20 years of resilience in the Arctic

The building’s glass facade creates a visual connection between the interior and the green areas outside. Integrated into the surrounding urban fabric, the cultural center creates a welcoming atmosphere and functions as a social arena that fosters interaction.

+ Sweco Architects

Images by Sofia Kourbetis, Linda Hansson

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square

Bergsjön kulturhus, Sweco Architects, green roof, cultural center, Sweden,  Gothenburg, green architecture, glass facade, atrium, public spaces, public square