Located in the Swiss municipality of Grimisuat in the district of Sion, House ROFR was created with the future in mind. The modern, solar-powered home is situated on a hilly slope with the help of a protective and stabilizing wall along a surrounding orchard. In addition to its impressive green design features, the house also frames breathtaking views of its mountainous setting.

timber-framed glass doors on a concrete wall

The area here in the canton of Valais is known for its seismic activity. The Swiss Seismological Service has recorded about 270 earthquakes per year over the past 10 years, making it the most quake-prone region in the country. This, of course, has influenced the design decisions made by architects completing projects in the potentially hazardous part of Switzerland — and House ROFR is no exception. The entire structure of the building is made of strong concrete.

Related: Experimental prefab home eschews fossil fuels in Geneva

wood-lined bathroom and sauna space
white kitchen with white cabinets

Per the client’s request, the 200-square-meter flat roof was equipped with as many solar modules as possible. Excess energy from the solar panels is stored in batteries, supplying both the house and electric cars with electricity. The home also uses geothermal heating to keep the interiors warm when the temperatures drop.

open-plan kitchen and living area with white cabinets and large windows
living area with beige sofa and chair and a glass wall framing mountainous views

The design provides for plenty of functional spaces with luxurious additions, such as a wine cave and cheese cellar on the ground floor along with a laundry room, changing room and bathroom. There are two areas making up the property — a larger, 220-square-meter house with the entire living space distributed on the upper floor as well as a smaller, two-level flat. The upper floor holds a patio terrace, the kitchen, a large fireplace and a concrete corridor connecting the different rooms.

On the left, concrete corridor leading to outdoor terrace. On the right, glass walls open up to wood patio
large open window overlooking mountains and valleys

Occupants must go through the open garage to enter the house, though it is separated from the landscaped garden by larch wooden slats for added aesthetics. Rather than building a traditional garage, the designer wanted to give the owner the opportunity to turn the garage into an additional living area in the future.

+ Ralph Germann Architectes

Photography by Lionel Henriod via Ralph Germann Architectes